Obědy

Brokolicové pesto

1 brokolice rozebraná na menší růžičky a nakrájený nezdřevnatělý košťál, 50 g piniových oříšků, jedna velká hrst parmazánu nastrouhaného na velké slzy (nebo Gran Moravia), 3 lžíce olivového oleje extra panenského, 2 lžíce olivového oleje ochuceného chilli, 1 – 2 stroužky česneku,

Brokolici uvařte v páře asi 3 minuty tak, aby nebyla úplně měkká. Zlehka ji rozmixujte s ostatními surovinami. Pesto nazdobíme čerstvou bazalkou nebo mátou. Pesto doporučuji podávat s pohankovými nebo s luštěninovými těstovinami, bohatě sypané parmazánem nebo ke snídani jako pomazánku na žitný chléb.

Králík na kari s pórkem a žampiony

1 králíka nakrájeného na kousky naložíme den předem do marinády: 50 ml oleje nebo kokosového tuku, šťáva z jednoho malého citronu, 1 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky Kikkoman,  1 lžička kari koření, 3 rozdrcené stroužky česneku, pepř a troska čerstvě namletého chilli. Necháme uležet v chladu a druhý den pečeme pod pokličkou přibližně hodinu a půl, ne při vysoké teplotě. V polovině pečení do pekáče přidáme 2 menší pórky nakrájené na 10 cm pruhy a cca 300 g malých nebo nakrájených žampionů. Pórek nepečeme od začátku proto, aby se úplně nerozpadl. Po dopečení ještě rozmačkáme do šťávy jeden česnek pro zvýraznění chuti. Ke králíkovi podáváme domácí bramborový knedlík nebo quinou.

Salát Havaj

uvařená červená nebo černá rýže
uvařené nebo upečené kousky krůtího či kuřecího masa
ořechy (pekany, vlašské nebo plátky mandlí)
čerstvé ovoce (kyselejší jablko nakrájené na kostičky a na kostičky nakrájené sladké mango nebo ananas)
jemný mletý kokos
2 lžíce bílého jogurtu Hollandia
čerstvé mleté chilli
olivový olej nebo trocha vývaru

Maso nakrájejte na větší kousky kolmo na vlákna a hodně ochuťte chilli. Vmíchejte ho do horké rýže spolu s ořechy a ovocem. Zakápněte olivovým olejem nebo trochou vývaru. Naberte na talíř a navrch dejte 2 lžíce jogurtu a posypte kokosem.

Rajčatovo – pomerančová polévka

olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 cm zázvoru, 800 g kvalitních letních rajčat nebo 2 konzervy celých rajčat nebo 1 velká láhev passaty, skořice, čerstvá šťáva ze 2 velkých pomerančů, trocha chilli, 1 zarovnaná lžíce třtinového cukru, sůl, čerstvě mletý pepř, sýr Gran Moravia

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek a nastrouhaný zázvor. Chvilku opečeme a zalejeme rajčaty. Přidáme koření a sůl a vaříme, dokud se rajčata nerozpadnou (passatu asi 10 minut), odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přilejeme čerstvou pomerančovou šťávu, kterou už nevaříme. Na talíři podáváme každou porci polévky posypanou jemně nastrouhaným sýrem Gran Moravia.