Rychlá snídaňová frittata na pánev
2 vejce, zelenina (jemně podušený pórek na cibulce nebo 2 velké hrsti mladého špenátu nebo paprika na nakrájená na kostičky), 2 – lžíce ovesných vloček, 2 lžíce drcených lněných semínek, 50 g sýru nakrájeného na kostičky (čerstvý sýr, ovčí sýr…)
Směs předem zamíchat a opéct na pánvi z obou stran. Podávat obložené s avokádem a s rajčátky.
Banánové lívance s čerstvým ovocem a s tvarohem
Na každou osobu počítejte 1 banán, jedno vajíčko, 1 lžíce pohankové mouky a 2 lžíce jemných ovesných vloček. Banán rozmačkejte a zašlehejte ostatní suroviny. Lívanečky upečeme na kokosovém tuku a na talíři zdobíme čerstvým ovocem (nejlepší jsou borůvky, jahody a maliny) a tvarohem rozšlehaným s bílým jogurtem (250 g tvarohu a 200 g jogurtu Hollandia)
- varianty lívanečků
místo banánu můžete použít 2 lžíce bílého jogurtu a mouky můžete různě kombinovat (špaldová celozrnná mouka, pohanková mouka, celozrnná rýžová mouka, ovesná mouka) a vločky můžete nahradit dalšími dvěma lžícemi mouky
Pohankové palačinky
Na každou osobu počítejte 1 vejce, 70 g pohankové mouky a 125 ml mléka. Nejdřív rozšlehám mouku s vejci a potom přilévám mléko, dokud nevznikne řidší palačinková hustota. Do těsta se nepřidává cukr. Palačinku opečeme na pánvi potřené kokosovým olejem a ještě na horké pánvi naplníme čerstvým kozím sýrem zakápnutým medem a plátky čerstvých fíků.
- varianty palačinek:
- naplníme podélně rozkrojeným banánem a tvarohem
- naplníme lístky rukoly nebo špenátu a čerstvým sýrem (třeba ovčí sýr) a na malé kousky nakrájeným kvalitním špekem a ještě na pánvi zapečeme. Podáváme s avokádem.