Večeře

Špenátová frittata

na jednu osobu počítejte 100 g čerstvého špenátu, 1 vejce, 1 velkou hrst sýru Gran Moravia nastrouhaného na velké nudle a 50 g čerstvého sýra, může být i další čerstvá zelenina – nejlepší jsou půlky cherry rajčátek nebo kousky červené papriky.

Do hluboké mísy nastrouhejte Gran Moravii, rozmačkejte čerstvý sýr, zašlehejte vejce a nakonec přidejte špenát, který jste předtím spařili  vařící vodou v sítku. Nakonec můžete přidat další zeleninu podle chuti. Nachystejte si zapékací mísu pro každou osobu zvlášť a každou porci zapečte asi 20 minut do zlatova v troubě. Podáváme s čerstvou zeleninou zakápnutou olivovým olejem

Variace špenátové frittaty

  • Připravíme si směs na špenátovou frittatu a naplníme s ní žampiony, které jsme předtím předpekli v troubě a opět zapečeme, dokud náplň nezezlátne.
  • Frittatou můžeme plnit syrové půlky papriky Ramiro a zapečeme.

 

Lilkové závitky

lilek, sušená rajčata, lístky rukoly nebo špenátu, mozzarella, bazalka

Lilek nakrájejte podélně na plátky. Upečte je potom v troubě rozložené na velkém plechu na papíře. Na každý plátek upečeného lilku položte jedno sušené rajče, malou hrst spařeného špenátu, a pruh mozzarelly tlustý asi 3 cm. Můžete přidat trošku pepře nebo čerstvého chilli a srolujte. Závitky naskládejte zpět do pekáče a zapečte, dokud se sýr nerozpustí. Na talíři ozdobte bazalkou a podávejte s čerstvým salátem.

Zeleninový salát se sýry

různé druhy salátových listů – nakrájený little gem, rukolu, špenát
hrst čerstvých malin
hrst kuliček hroznového vína
hrst vlašských ořechů
sýr (ogrilovaný Halloumi, čerstvý kozí sýr, variace různých sýrů atd)

Do hlubokého talíře vložíme salátové listy, navrch sýr, maliny, rozkrojené kuličky hrozna a ořechy. Zeleninu zakápneme olivovým olejem a  balzamikovým octem, sýr pokapeme medem nebo lžičkou javorového sirupu.